Veilig internetten

Internet is een leuk en leerzaam medium. De meeste jongeren vertoeven graag op het web. Er wordt niet alleen naar informatie gezocht en spelletjes gespeeld. De meest voorkomende bezigheid vandaag de dag is social networking op sites als Facebook, Hyves en Twitter. Helaas vinden daar niet alleen leuke, positieve uitwisselingen plaats. Cyberpesten en ander ongewenst online gedrag komt veelvuldig voor. Hieronder volgen een aantal tips en links naar meer informatie.

Tips
Zet de privacy opties van je profiel op maximaal. Zorg dat je profiel alleen voor vrienden zichtbaar is. Dus zeker niet voor iedereen en zelfs de openstelling voor ‘vrienden van vrienden’ draagt risico’s met zich mee. Je hebt immers geen controle over andermans vrienden.
Bedenk je drie keer voordat je een onbekende als vriend toevoegt. Je weet nooit wie zich achter een profielfoto en -beschrijving verschuilt. Wil je helemaal op safe spelen, laat dan alleen mensen toe die je kent vanuit ‘real life’.
Blokkeer personen die raar doen zo snel mogelijk. Ga niet met ze in discussie.
Plaats nooit adresgegevens en telefoonnummers op profielsites. Ook andere privacy gevoelige zaken altijd voor je houden.
Houd je inloggegevens geheim. Dit voorkomt identiteitsdiefstal.
Druk je op een normale manier uit online. Dingen die je ‘in real life’ nimmer zou zeggen of schrijven plaats je ook niet op Internet.
Denk goed na voordat je foto’s en video’s online plaatst. Bedenk dat beeldmateriaal kan worden gekopieerd en elders kan worden geplaatst.
Bewaar je chatgeschiedenis. Die kan het bewijs vormen als je op een verkeerde manier benaderd wordt.
Een schermafdruk kan van pas komen als ongewenste activiteiten moeten worden bewezen. Dit kun je doen door op de Prt Scr-toets (Print Screen) te drukken, vervolgens open je het programma Paint (of een vergelijkbaar programma) en dan druk je op de V-toets terwijl je daarbij de Ctrl-toets ingedrukt houdt. Je kunt vervolgens de afdruk van je scherm opslaan.
Spreek nooit ‘in real life’ af met mensen die je alleen via Internet kent. Die leuke, vlotte jongen of meisje kan in werkelijkheid een volwassene zijn die kwade bedoelingen heeft.
Meld misbruik bij de beheerders van netwerksites.
Doe aangifte als je geconfronteerd wordt met intimidatie, discriminatie en andere ongewenste uitingen.